divendres, 11 de gener de 2013

Un altre món és possible: els matriarcats

L'altre dia, la Sofia va compartir en fb un mini documental sobre el matriarcat del poble Mosuo, prop del Tibet.
En un dels comentaris del video diu que en realitat, el concepte és diu matrilocal, però es digui com es digui, és una idea fantàstica:

És un lloc on les dones manen. Les nenes Mosuo, quan tenen 13 anys, es converteixen, a través d'un ritual, en dones Mosuo. Això fa que cada una tingui dret a una habitació per ella sola en la casa familiar. ( A més, és una habitació que dóna al carrer!).  Els nens i les nenes Mosuo viuen en la casa de la seva mare durant toooota la vida. En aquesta casa hi ha la mare amb tots els seus fills i els fills dels seus fills; és a dir, hi ha l'àvia i tota l'estirp. Els homes Mosuo que viuen amb la seva mare, s'escapen al vespre per passar la nit amb la seva estimada. És genial.

En l'idioma Mosuo no tenen cap traducció de la paraula matrimoni. Les dones són lliures d'obrir la seva habitació a l'home que vulguin, durant el temps que vulguin. Quan tenen fills, es queden a la casa familiar i els tiets, els germans de la dona, se'n cuiden d'ells. Coneixen els seus pares, però no tenen massa relació amb ells.

El següent video és el documental senser:


Tierra de Mujeres - La Unión Libre from Gines Cutillas Ruiz on Vimeo.

Navegant vaig trobar que hi ha més llocs de la Terra on homes i dones es relacionen així: a la illa d'Orango Grande, a l'arxipèlag de Bijagós, davant les costes de Guinea Bissau, hi ha una illa on les dones tenen tot el poder, on s'organitzen en associacions que gestionen l'economia, el benestar i la llei. Són elles les que imposen sancions, dirigeixen, aconsellen, distribueixen, i se les respecta com a senyores absolutes de la casa i la terra. Només es recorre als homes per al guaret dels camps, la caça de la mona i la pesca.  Aquesta forma de viure em fa pensar en la manera de relacionar-se que tenen les lleones, o els grups d'eugues semisalvatges, les llobes, i altres mamífers, com potser les goril.les.


1 comentari: